Atleti AK Duchcov vzpomínají na rok 1977

29.11.2017 17:12

V letošním roce 2017 je to již 40 let, co se parta nadšenců v čele s Karlem Kerzlů a Jirkou Galetů začala scházet na hřišti v Bažantnici, aby se věnovala ve skromných podmínkách lehké atletice. Na podzim 1977 se k nim přidala Marie Polívková s rodinou a rodina Petra Pavlíčka,počet se rozrůstal a tak zimní příprava probíhala v tělocvičně průmyslovky Duchcov. Karel Kerzl se stal předsedou. Trvalo pár let,než se oddíl  začal přihlašovat na krajské přebory žactva a jezdil na přespolní běhy.  To už od roku 1982 dělala předsedkyni Marie Polívková, protože s agendou bylo plno práce a do toho se mužům nechtělo. ´Tréninky byly stále náročnější a konečně rok 1988, zvaný pak  z l a t ý   r o k, přinesl jak krajské, tak i republikové výkony. V partě nejlepších byli:

Petr Pavlíček, Michal Šimánek, Pavel Koutecký, Roman Pfeifer, Jan Novakovský,Tomáš Habenicht , Jan Šalata ,Petr Valenta, Petr Sivák, Tomáš Cholenský/ rekord ČR v trojskoku/, Tomáš Svoboda, Josef Herait ,Michal Janák,Koutská Soňa, Pavlíčková Marie, Ivana Hamouzová, Šárka Levá, Blanka Nová Gábina Nestmannová a další. Petr Pavlíček dlouho držel český rekord na   50 m přek,60 m přek, 80 m přek a 100 m přek., v krajských tabulkách figuroval na 1 m na 60m,150m, v dálce, skoku o tyči a v osmiboji. V Memoriálu Jarušky Kršňákové ve skoku dalekém pro žactvo základních škol skočil   632 cm, který nikdo nepřekonal až do roku 2016, kdy na žádost rodiny Memoriál skončil.AK Duchcov v roce 2017 pokračuje rovněž ve skoku dalekém v 11. ročníku Vivien Čechové. Řadu let držel halový rekord na 60 m Pavel Koutecký.

Oddíl převzal v roce 1985 Podzimní běh Bažantnicí a od r. 1982 republikový silniční Duchcovský viadukt 38 ročník od TJ Slovan Duchcov, která se rozpadla. Od roku 1992  se oddíl již jmenuje AK Slovan Duchcov. V roce 1995 se objevily talenty: Erlová,Stehnová,Brnová,Šuma,Morev,Bouda,Jakoubě,Nechvátal,Kandl,Dupák,VrzákŠestáků,Ptáček,Dvořák,Frolík,Franc,Strohmeier,Zelenka,Hapšták,Wahlová,Nechvátalová,Dupák. V roce 1997 se mladší žáci dostali do finále v České  Lípě,Jirka Nechvátal je krajským přeborníkem v chůzi,hned za ním je Petr Zelenka. Náš bývalý člen Tomáš Cholenský /nyní AK Bílina/,je vítěz ankety o 10 nejlepších sportovců teplicka,Petr Pavlíček si výborně vede v běhu na 110 m přek.za Kladno. Jan Šesták si v 10 letech dobře vede v běhu i se staršími,běhá i Viadukt a nikdo netuší, že v roce 2015 po jeho tragickém úmrtí se bude konat v Podzimním běhu Bažantnicí 1 ročník Memoriálu Honzíka Šestáka. Byl to vnuk Karla Kerzla, v oddíle měl ještě vnuka Ondřeje Šestáka. Karel Kerzl nás opustil v roce  2012  ve věku  73 let.

AK Duchcov v září 2011 oslavil  otevření sportovního areálu Bažantnice, členů přibylo. V roce 2016 jich máme dokonce 102. Za posledních 5 let zbývá vyjmenovat  několik výrazných atletů,kteří přestoupili do AK Bílina. Je to Petr Šroubek / člen prvoligového družstva mužů, osobní rekordy: 6,72 m skok daleký a 13,28 m trojskok/, Toník Janetka / ten v r. 2016 udělal krajský rekord mužů na 400 m př.i když byl dorostenec/. V roce 2017 přestoupili také Katka Sentenská ,Klára Procházková a Lukáš Baloch.

V roce 2017 dochází k reorganizaci AK Duchcov.Předsedkyní je stále Marie Polívková, hlavním trenérem se stává Petr Valenta,přichází nová účetní Ing.Gabriela Balounová, je vyškoleno 7 nových trenérů,    mládež je rozdělena do několika skupin. Atletickou školku od 3 do 6 vede Marie Polívková, atletický kroužek 7 - 8 Petr Valenta a Petra Týrová stejně jako větší děti do 11 let. Mladší žactvo má na starosti Jiří Galeta a Jiří Lacina. Zvýšila se atletická výkonnost v ml.žactvu největších  úspěchů dosáhli David Šimánek, Filip Mach, Emma Olahová a Tereza Lacinová,ta dokonce na mistrovství ČR v Olomouci ve víceboji 28.5.2017 obsadila pěkné 8 místo v osobním rekordu. Z dospělých členů nás výborně reprezentují i na velkých závodech Jana Fílová a Tomáš Olšer.

 Ani v létě elévové,kteří si říkají gepardi,nebudou zahálet. Petr Valenta a Petra Týrová pro ně připravili sportovní kemp přímo v Bažantnici na dny 11. - 13.7 a 8. - 10.8. Než se atleti rozešli na prázdniny, uskutečnila se na hřišti první část oslav 40 let trvání AK Duchcov, od roku 1977  až  2017. Z původních členů tam byli: Jiří Galeta,manželé Pavlíčkovi,Petr Pavlíček ml.,Záruba Jarda,Jirka Dupák,Petr Valenta a Petra Týrová /Stehnová/ s rodinami ,Šárka Levá a dodatečně dorazili Bohouš Polívka a Libuše Krauzová /Křížová/,ti chybí na fotce,zrovna tak tam není Tomáš Cholenský,který nestihl včas přiletět z Austrálie, kde pracuje.Skupinku doplnili nynější členové Milan Tesař a Slaměníkovi. Hlavní část oslav se bude konat v listopadu v restauraci " U kapitána " po skončení všech závodů. Termín bude v novinách včas oznámen.

                           Marie Polívková předsedkyně  AK Duchcov